Motiváló vezető

Motiváló vezető

Sir Alex Ferguson esete a hallgatással

Próbálná ezt meg a BLSZII-ben!

2017. március 01. - Igora Royal

Sajátos módon gondolkodik az edzőfejedelem a motiválás művészetéről. Persze, aki ismeri az összefüggést az öltözőben röpködő stoplis és David Backham fejsebe között, az nagyon nem lepődik meg azon, hogy Sir Alex szerint kiváló motivációs eszköz, ha a labdarúgó büntetésből nem kap visszajelzést az edzőtől. Szerinte a hallgatás időtartama jelzés a bűnösnek a bűn mértékéről, minél tovább tart annál nagyobb slamasztikában van a játékos. 

giggs_feedback.jpg

Giggs megkapta, amit megérdemelt

"Az egyik legegyszerűbb, mégis leghatásosabb (szankció) a hallgatás volt, és ezt gyakran alkalmaztam. Ehhez nincs szükség nyilvános megalázásra, mivel azonban mindenki szereti, ha értékelik a teljesítményét. Aki átesett a hallgatásos büntetésemen, pontosan tudta, hogy nagy bajban van." - fejti ki a szankcionálás módszertanát Sir Alex Ferguson Vezetés című könyvében.

Ha feltételezzük, hogy Sir Alex ezzel a módszerrel jobb belátásra és jobb teljesítményre akarta sarkallni játékosát, akkor azt kell mondjam, hogy nagy mázlija, hogy mindezt a Manchester United menedzsereként tehette meg, mert a hasonló vezetői hozzáállás és módzserválasztás az egyszerű földi viszonyok között inkább elégedetlenséget, a motiváció hanyatlását vonja maga után. 

Az idős mesternek abban tökéletesen igaza van, hogy mindenki szereti tudni, hogy hányadán áll vele a vezetője, hogyan látja a teljesítményét és melyek azok a változtatások, amelyeket meg kell lépnie ahhoz, hogy a vezetői elárásoknak jobban megfeleljen, eredményesebben teljesítsen. Olyannyira, hogy a kutatások azt mutatják,  a vezetői visszajelzés az egyik legerősebb motivátor (többletteljesítményre ösztönző) tényező. Ennek hiányában megnő a bizonytalanság, frusztráció és az már rövid távon is a teljesítmény rovására mehet, ezért nem célszerű szankcióként megvonni a beosztottunktól.

Tudjuk, hogy a szankcióknak (mint az extrinzik motiváció egyik módszerének) van rövid távú, a hibás attitűdtől eltérítő hatása (ezt azért nem nevezhetjük többletteljesítményre ösztönző hatásnak!), de azzal együtt emelik a frusztrációt és csökkentik a vezető és a cél iránti elkötelezettséget. Ha már mindenképpen szankcionálni akarunk, akkor tegyük azt ún. higiénés tényezőkkel, amelyek nem az elégedettséget, hanem az elégedetlenség kockázatát csökkentik. A Premier League-ben a pénz sok esetben ebbe a kategóriába tartozik.

"Rengeteg pénzbüntetést osztottam ki a játékosok között, de ezek inkább amolyan körmösök voltak, amivel megpróbáltam elérni, hogy a csapatra összpontosítsanak."

Egy dolog még! A motiváció egyéni sportág, így a vezető számára fontos feladat, hogy tudja minden beosztottjáról, melyek azok a tényezők, amelyek az adott élethelyzetben többletteljesítményre ösztönzik és melyek azok, amelyek jelenlegi állapota az elégedetlenség kockázatát csökkentik. Nem kell mást tennie, mint:

1.) Határozza meg az alapaktivitási szintet:

- Mi motiválja? - IRÁNY

- Az adott tényező mennyire motiválja? - INTENZITÁS

- Meddig tarthat a motivációs hatás? - IDŐTARTAM

majd ennek alapján tudatosan és személyre szabottan végezze el a motivációs és fejlesztő munkáját.

Egy partnerünk irodájának falán a következő feliratot olvastam, anno: "Mindenki jó valamire. Ha másra nem ,akkor elrettentő példának!" Sir Alex könyve alapvetően egy érdekes és tanulságos olvasmány, tele sok nagyszerű történettel, amelyekből vezetőként napokig csemegézhetünk, csak arra figyeljünk, hogy jól határozzuk meg, ezekből mit alkalmazunk és mit nem alkalmazunk beosztottaink motiválása során.

 

ferguson_a_vezetes.jpg

 

 

Az idézetek forrása: Alex Ferguson és Michael Moritz: Vezetés (39. oldal)

A bejegyzés trackback címe:

https://motivalovezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr4012295871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása